BROWAR UHŘINEVĚS - TRADYCJA I NOWOCZESNOŚĆ
cz.II - nowoczesność
Reaktywacja browaru zawsze cieszy. Szczególnie, gdy udaje się ożywić ducha miejsca, nawiązać do tradycji, wyprodukować wspaniałe piwo. Wszystko to udało się w browarze w Uhříněves. Browar zamknięty w 1949 roku znowu działa!
Kancelaria browaru. W tym miejscu była zawsze, z ..... krótką przerwą w latach 1949 - 2016
Rzut oka na facebookową stronę browaru upewnia mnie, że wydarzenie to zostało dostrzeżone. W prestiżowym rankingu Pivo, Beer and Ale (o tym czasopiśmie napisze niebawem) browar Uhříněves otrzymał aż trzy wyróżnienia:
- najlepszy otwarty w roku 2016 browar, z roczną produkcją do 5000 hektolitrów.
- najlepsze nowo warzone piwo dolnej fermentacji, specjalny leżak Alois 14.
- najlepszy otwarty w roku 2016 browar, z roczną produkcją do 5000 hektolitrów.
- najlepsze nowo warzone piwo dolnej fermentacji, specjalny leżak Alois 14.
- najlepsze nowo warzone piwo dolnej fermentacji, porter 16.
https://pl-pl.facebook.com/pivovaruhrineves/
Mimo to czuję pewne rozczarowanie. Jak to? Przecież zasługują na więcej!
Nowoczesna warzelnia o wybiciu 22 hl, produkcji firmy Pacovske Strojirny.
W centrum miejscowości, przy skręcie w ulicę K Sokolovně (pod nr 37 mieści się browar), znajduje się Pivovarska Zahradni Restaurace, firmowy lokal browaru Uhříněves. Jest to niezwykle sympatyczne miejsce, z fantastyczną, tradycyjną kuchnią i jeszcze lepszym piwem. Zwykle jest ich "na czepie" sześć rodzajów.
Alois 11 - klasyczny czeski leżak, o wyraźnej, ponadprzeciętnej nucie goryczy, z fantastyczną czapą piany. dobry do każdej potrawy podawanej w restauracji, lub po prostu - do ugaszenia pragnienia.
Alois 11 - klasyczny czeski leżak, o wyraźnej, ponadprzeciętnej nucie goryczy, z fantastyczną czapą piany. dobry do każdej potrawy podawanej w restauracji, lub po prostu - do ugaszenia pragnienia.
Warzelnia produkcji firmy Pacovske Strojirny - detal.
Alois 14 - czternastka to w realiach czeskich piwo specjalne, Bursztynowej barwy, wysoko chmielony leżak. Piwo znakomicie zbalansowane, pewny kandydat na laureata konkursu piwowarskiego.
Porter 16 - nawiązanie do klasycznego produktu z "historycznego" browaru Uhříněves. Dla miłośnika klasycznych porterów bałtyckich może być to lekkie zaskoczenie. Czekoladowo-kawowe nuty pasują do dań z dziczyzny, które są specjalnością miejscowej kuchni.
Porter 16 - nawiązanie do klasycznego produktu z "historycznego" browaru Uhříněves. Dla miłośnika klasycznych porterów bałtyckich może być to lekkie zaskoczenie. Czekoladowo-kawowe nuty pasują do dań z dziczyzny, które są specjalnością miejscowej kuchni.
Wnętrze kadzi zaciernej. Powstaje kolejna partia Aloisa 11.
Alois 13 - półciemny leżak, czeski klasyk. Nieco słabiej chmielony, doskonale wysycony. Jedno z najlepszych piw półciemnych z małych czeskich browarów.
Blondie Golden Ale 13 - piwo górnej fermentacji, które staja się znakiem rozpoznawczym browaru Uhříněves. Piwo charakteryzuje subtelny smak, podkreślony cytrusowym posmakiem amerykańskiego chmielu. Po chwili przebija się głęboka, silna goryczka. Ogólna świeżość powoduje, że piwo jest dobrze pijalne, choć nie określiłbym go mianem sesyjnego. Nie jest to też piwo nowofalowe. Po prostu górnofermentowany klasyk!
IPA 15 - półciemne piwo górnej fermentacji, z mocnym akcentem cytrusowych smaków, pochodzących od chmieli amerykańskich. Do spokojnej degustacji.
Blondie Golden Ale 13 - piwo górnej fermentacji, które staja się znakiem rozpoznawczym browaru Uhříněves. Piwo charakteryzuje subtelny smak, podkreślony cytrusowym posmakiem amerykańskiego chmielu. Po chwili przebija się głęboka, silna goryczka. Ogólna świeżość powoduje, że piwo jest dobrze pijalne, choć nie określiłbym go mianem sesyjnego. Nie jest to też piwo nowofalowe. Po prostu górnofermentowany klasyk!
IPA 15 - półciemne piwo górnej fermentacji, z mocnym akcentem cytrusowych smaków, pochodzących od chmieli amerykańskich. Do spokojnej degustacji.
Wnętrze browaru z widocznymi tankami fermentacyjnymi. W jednym z nich - Alois 11.
Pieczę nad produkcją pełni w Uhříněves dwóch piwowarów. Jednym z nich jest p. Ladislav Vesely, postać doskonale znana w świecie czeskich piwowarów, laureat zaszczytnego tytułu Piwowar Roku 2009. Wśród doświadczeń długoletniego życia zawodowego można wymienić 21 lat pracy w Instytucie Browarniczym, działalność w związku małych piwowarów (dla wielu z nich jest prawdziwym ojcem chrzestnym) czy stanowisko głównego piwowara w browarze U Medvídků. P. Ladislav pracował też w Słowenii Japonii. Mało kto natomiast wie, że jest również znakomitym fotografem, dla którego najważniejszym tematem twórczości jest ... piana powstająca przy fermentacji piwa. Na podstawie obserwowanej piany jest zresztą w stanie określić, jaki etap fermentacji osiągnęło piwo, czy fermentacja przebiega prawidłowo a także jakie piwo i o jakiej mocy właśnie powstaje. Wygląd piany w kolejnych etapach fermentacji jest zresztą bardzo atrakcyjny dla oka, nic dziwnego więc, że stał się powodem artystycznej inspiracji. Wystawa prac p. Ladislava została przyjęta b. ciepło. Któż zresztą nie chciałby się wybrać na wernisaż poświęcony takiej tematyce?
Drugim piwowarem jest Rudolf Lach, absolwent praskiej Podskalskiej szkoły piwowarskiej, w przeszłości drugi piwowar w Dalešicech i praskim mini browarze U Medvídků. Ma swój wielki udział w projekcie kontraktowego browaru „Prager Laffe". Przyznaje, że jego hobby to piwa górnej fermentacji.
Nie może więc dziwić, że mając taką obsadę, browar zdobywa laury zarówno w kategorii czeskich "klasyków", jak i piw górnej fermentacji. Mówiąc żartem, w każdym elemencie browar jest połączeniem tradycji i nowoczesności.
Drugim piwowarem jest Rudolf Lach, absolwent praskiej Podskalskiej szkoły piwowarskiej, w przeszłości drugi piwowar w Dalešicech i praskim mini browarze U Medvídků. Ma swój wielki udział w projekcie kontraktowego browaru „Prager Laffe". Przyznaje, że jego hobby to piwa górnej fermentacji.
Nie może więc dziwić, że mając taką obsadę, browar zdobywa laury zarówno w kategorii czeskich "klasyków", jak i piw górnej fermentacji. Mówiąc żartem, w każdym elemencie browar jest połączeniem tradycji i nowoczesności.
Tanki leżakowe, a na pierwszym planie po prawej - CK-tank.
Mówiąc o tradycji i nowoczesności nie można nie wspomnieć o wyposażeniu , wyprodukowanym przez wiodącego praducenta - firmę Pacovske Strojirny. Sercem browaru jest dwunaczyniowa warzelnia o wybiciu 22 hektolitrów. Piwa dolnej fermentacji prowadzone są dwóch otwartych fermentatorach (o pojemności 20 i 40 hektolitrów), następnie trafiają do tanków leżakowych. Piwa górnej fermentacji prowadzone są CK-tankach, gdyż również takie znajdują się na wyposażeniu browaru. W ogóle browar jest przykładem perfekcyjnie zaprojektowanego i wykonanego przedsięwzięcia.
Nie mam wątpliwości, że jest to jeden z ważniejszych punktów na piwnej mapie Czech. Jeszcze nie raz zamiesza na piwowarskim rynku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz