wtorek, 3 marca 2020

AKADEMIA KULINARNA

Zostań uczestnikiem kursu. Już w najbliższy weekend spotkanie piwowarskie!    







Info wprost ze stron Akademii:

Gratka dla wszystkich piwoszy! Akademia Kulinarna w Krakowie w dniach 6-7 marca organizuje weekend z najlepszymi piwnymi specjalistami!



Zaczniemy w piątek o godzinie 16.30 w Browar Tenczynek pod Krakowem. Naszym Gospodarzem będzie tam Sebastian Jabłoński - główny piwowar tego historycznego browaru. Pooglądamy, podegustujemy (!), podyskutujemy :-)
W sobotę spotkamy się z dr. hab. Sławomirem Dryją z Instytutu Historii Sztuki i Kultury UPJP2 w Krakowie, autorem opracowań z zakresu dziejów piwowarstwa, członkiem założycielem Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, który wprowadzi nas w historię piwa. Któż jak nie on - członek zespołu badaczy, którym udało się wyizolować i odtworzyć XVI-wieczne drożdże piwne zahibernowane w krakowskich piwnicach.:-) Naszym gościem będzie też dr inż. Marek Zdaniewicz wykładowca na podyplomowych studiach Browarnictwo, słodownictwo, piwowarstwo na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.



Gościem specjalnym tego spotkania będzie dr inż. Jaromir Fiala, kierownik Programów Edukacji i Innowacji w Instytucie Badawczym Piwowarstwa i Słodownictwa (Výzkumný ústav pivovarský a sladařský) w Pradze. Jeśli rozmawiamy o piwie nie mogło zabraknąć naszych sąsiadów. Opowie nam on o surowcach, technologii produkcji słodu i piwa, o czeskich lagerach i ich wiekowej tradycji i o tym, jak ważne jest piwo w gastronomii.

dr inż. Jaromir Fiala z Pragi.

Serdecznie zapraszamy! Koszt 1000 PLN za dwudniowe zajęcia, zapisy pod numerem telefonu +48696236986.

Spotkanie zapowiada się fascynująco - serdecznie zapraszam!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz